Networkforensic

Threat hunting

SCADA IDS Rules

30 December 2017  - Blog Post # 672  

DDOS service
Igennem mange år er julen bla. kendt for et kænpe spring i antallet af DDOS attacks netop i jule dagene. Denne gang har FBI været pænt fremsynet og
taget 15 af de største ned lige inden julen. Tænker at mange nu kan game uforstyrret igennem julen.....

FBI jagter nu alle dem med en konto på en af disse DDOS services. Måske nogen så får en extra julegave

92 SCADA IDS Rules
Efter frigivelsen af de første 69 SCADA IDS Rules, har jeg modtaget flere pcap filer fra SCADA miljøer. Derfor har jeg opdateret de nuværende 69 IDS rules til 92 SCADA IDS Rules.

Når man kigger ind i SCADA net med IDS systemer bør man se efter anomale ting, dette har jeg også gjort med disse rules og de tidligerer. I de nye pcap filer har jeg bemærket 2 væsentelig ting i disse som jeg kort vil beskrive.

TCP Zero Windows
Når der foretages nmap scanninger imod SCADA udstyr så skal man være meget opmærksom på at da SCADA enheder typisk ikke har nogen særlig kraftig CPU, der i forvejen er afsat til afvikling af den kode som de nu engang skal køre. Med en simpel nmap scanning vil der ske det, at når der nmap scannes imod enheder deres står og afvilker kode så er de yderst nemt at opnå en "
TCP Zero Window" Det betyder kort sagt at enhenden nu ikke længere kan behandles flere forespørgelser af enheden, så selvom man port scanner imod noget der ville være åbent så vil man ikke set det i sin nmap scanning alligevel, yderligere kan der opstå en DOS tilstand på den enklete SCADA enhed. Scanner man  i et produktions miljø kan en simpel nmap scanning så kan det få katastrofale konsekvenser for produktionen. Benyt derfor timer funktionen i nmap såfremt et SCADA net ovehovedet skal scannes og sæt denne lavt.

DNS
DNS er set i forbindelse med at disse PCAP filer er optaget i et storet SCADA test netværk. Der er ikke en DHCP server eller DNS servers til rådighed i et vel administreteret SCADA net. Så at se efter DHCP Request bør få alle  klokker til at ringe og DNS forespørgelser bør ikke forekommer overhovedet. Men hvorfor ikke opsætte DHCP og en DNS server på et SCADA net. Her tænker jeg det udstyr der der bliver sat "ulovligt" på SCADA nettet kan man så tildele IP, DNS og Gateways hen imod sinkholet net og honypot systemer. Dette ville være rigtig godt til at fange uønsket ting der bliver koblet på et SCADA net. Bare det at smide en almindelig ubuntu maskine på et SCADA net vil give alerts big time for slet ikke at nævne bare det en browser i dag starter som Firefox, IE og Chrome laver ustyrligt mange DNS opslag rent default. På denne måde kan man afslører rigtig mange ting der foregår som ikke burde foregå. Alle logs kunne opsamles via et SIEM system og alerting kunne laves på det.

Frigivet IDS Rules
Såfremt man syntes man skal kører nmap scanninger i sit SCADA net vil jeg anbefale at man enten slår "General rules for NMAP identification - SID:100001001 - SID:100002000" fra eller man opsætter Rule Threshold - Limit to logging 1 event per 60 seconds

 

69 SCADA IDS Rules

26 December 2017  - Blog Post # 671

4SICS - Nogen laver NC3 challenges. Men her laver vi PCAP challenges.......
Basseret på frigivelse af ca 359MB pcap filer fra
netresec fra 4SICS, har jeg gennemgået disse for at se hvordan SCADA systemer angribes. Med almindelige SNORT eller ET-PRO rulesets er der meget begrænset genkendelse af angreb imod typisk SCADA udstyr. Med default opsatte rules fik jeg til at starte med 0 Alerts. Derfor har jeg faktisk lavet 69 IDS rules til hvad der sker i de frigivet pcap filer. Så nu kommer der alerts BIG Time....

De er jo begrænset til det jeg har set ske i disse PCAP filer og de er lavet for at finde en metodik til generiske IDS rules og metodikker for oprettelse af IDS Rule sets, der skal overvåge SCADA netværk. Metodikken til at overvåge SCADA netværk er ikke så forskellige som overvågning af almindelige netværk. Trafikken er faktisk også meget begrænset til forholdsvis få protokoller porte osv.

 Dog ligger den store opgave i at kende sit eget netværk, men har man styr på det, vil det være en overkommelig opgave at opsætte IDS til overvågning af SCADA netværk. Det kræver dog at der bliver lavet IDS Rules ud fra PCAP filer optaget fra alle ens SCADA enheder, her er det ikke hver eneste men begrænset til modeller og versioner. Assesments til denne type netværk kræver dog lidt hardware hvilket ikke er dyrt, jeg har det  selv liggende til en overkommelig pris.

Selve metodikken beskrev jeg på mit gamle netcowboy.dk web-site tilbage i til 17 Oktober 2015 - Blog Post #502
Missede du denne kan du hente den her i PDF format.

IDS rules frigivet
Der er forskellige kategorier. Det er ikke de rigtige til alle net, men vil alligevel sikkert kunne blive brugt af nogen.

Anbefaling
Jeg vil anbefale at man tager sin pcap fil og ruller denne igennem tshark med følgende command:
tshark -r input.pcap -T fields -E occurrence=f -e eth > c:\output.txt
 
OBS - Benytter man eth.src får man en ren MAC liste.

Det er langt hurtigerer at få et MAC-adresse ejer overblik over hvad der egenteligt kører på ens netværk af forventet SCADA udstyr via et MAC adresse overblik og det kan spare en for bunker at tid i jagten på SCADA enheder. Har selv lavet et lille powershell script der kan slå alle MAC ejerer op ud fra en TXT file med MAC adresser.

Yderligere vil jeg anbefale at alle rules bliver kørt på en
Security Onion, det giver mange gode muligheder enten via ELSA eller via ELK at opsætte alerts og anden for for databehandling. Kender ikke til nogen kommercielle løsninger der kan give den samme mulighed for netværkovervågning end en gratis Security Onion. Alt hvad du skal bruge ligger der.

Jeg drømmer om den dag hvor SNORT virker ned på MAC adresser....Det ville godt nok hjælpe på en assesment !

Man kan benytte Wiresharks eget online OUI tool.
https://www.wireshark.org/tools/oui-lookup.html

Basic known rules
Dækker over typiske ting jeg ser ske og som ikke burde ske i et SCADA netværk, så som nmap scanninger, brute force attacks, SSH på unormale porte, Remote Shell, Telnet på unormal porte, SSLv2 og 3 enheder, SNMP og HTTP.

Known SCADA equipment detection rules
Dækker over de enheder jeg har kunne finde trafik til der kan genkende enheden ud fra tilgangen til disse enheder helt ned til model nummer. Jeg vil nok ikke anbefale at de er aktive hele tiden men kun i forbindelse med en assesment periode. De dækker jo langt fra over alt det der i dag findes derunde af SCADA enheder.

Modbus og s7
Dækker over enkelte modbus commands. Men de viser hvem der laver forespørgelser til enheder. Dette burde jo kun være ens godkendte MASTER.

Download 69 SCADA IDS RULES

 

cpuMiNer - Bitcoin Miner

17 December 2017  - Blog Post # 670

Endnu en Bitcoin Miner
Rig EX skubber igen bitcoin miners ud. De fleste bygger på en forked version af Pooler's CPUMiner. Der  er fin AV detection på alle sammen, så ingen problemer der. Dog kan de køre på forskellige OS.

IDS Rule Frigivet
Ligner næsten IDS rule fra XmRIG.

 

XmRIG - Monero CPU Miner - Trojan

16 December 2017  - Blog Post # 669

Bitcoin krusens skyld ?
Efter at Bitcoin kurserne er exploderet, ser vi nu en del Miners der bliver spredt via de kendte exploit kits og Botnets.
Senest er open source XmRIG på vej ud i stort tempo.

Bemærk lige at al den energi mængde vi bruger i hele Danmark om året er den samme mængde energi der bruges alene på BitCoin mining i verden i dag.  Det er ikke holdbart, det er også en af årsagerne til jeg ikke er tilhænger af BitCoins. Politikkerne må vågne lidt op nu. Flere lande har allerede truffe et standpunkt i forhold til crypto valuta. Iden er god men energi forbruget er yderst skidt for os alle. Alene det burde være argument nok til ikke at tillade det.

IDS Rule frigivet
Kunne kun finde rules der ser efter andet en helt bestemte kampanger. Den frigivet rule herfra ser efter alle versioner af XmRig Trojan. Lidt tung IDS Rule med alle bliver fundet og identificeret.

 

Popcorntime

13 December 2017  - Blog Post # 668

Hvem kan ikke li popcorn
Lader til at ISP'erne i Danmark nu skal blokke for domæner der tilhøre Popcorntime. Jeg har skrevet om netop popcorntime tilbage i Oktober 2016. Allerede fra dengang til nu er næsten alle domæner skiftet ud. Hvordan forventer Statsadvokaten nogen siden at vinde noget som helst her ved DNS blokeringer ? Det er mig en gåde. 

De domæner de har beslaglagt er i virkeligheden ikke beslaglagt. De skulle nok have været sinkholet men lige nu virker de dog stadig fint (Testet imod TDC DNS servers) Den liste af domæner jeg kender fra Oktober 2016 til i dag ser meget anderledes ud, gad vide hvem der fremadrettet skal vedligeholde denne ? Det bliver jo endeløs spil af penge til advokater.

Det virker også som om at de går efter de forkerte personer og ikke bagmændene bag Popcorntime og alle dem der hoster deres infrastruktur. Det kunne være de skulle prøve det, da det nok ville have en bedre effekt, end at jagte brugerne som tit ikke ander hvad der er lovligt på Internettet og hvad der ikke er.

Allerede under opstarten af popcorntime beder de dig starter din VPN. Man kan ikke fjerne VPN fra Internettet såfremt de skulle få en god ide her.

IDS Rule frigivet
Alle de gamle IDS Rules jeg tidligere havde frigivet er fjernet, da de simpelthen ikke virker mere. Dog har jeg bemærket at SØIK (Særlig økonomisk og International kriminalitet) har fået oprettet et sinkhole til alle de domæner som de ved dom har overtaget. En IDS rule til dette er frigivet i stedet for.

 

12,805 Free Yara rules

11 December 2017  - Blog Post # 667

Kæmpe bunke Yara rules
Det var godt nok mange Yara rules på en gang der er frigivet på github af icewater. Det virker næsten som en fejl at de er frigivet, men har da hentet en kopi af det hele...


Download herfra:

https://github.com/SupportIntelligence/Icewater

 

TOR-Browser detection

10 December 2017  - Blog Post # 666

Darkweb browser detection - hmmmm
Sjovt som ting får nye navne når befolkningen snakker om det. Men darkweb browseren (hørt i radioen) altså
TOR Browseren som er så "annonym" benytter et NAT tjek for at kontrollerer om den befinder sig bag en NAT enhed. Fordi den laver det tjek, kan man altid se om der er en der benytter sig af  TOR Browseren og som ønsker at være annonym. Dette tjek sker hver gang TOR browseren starter op.

Det er i virkeligheden TLS trafik og kan decodes rimelig nemt i Wireshark. Man behøver dog ikke decode for man kan se direkte ind TLS data pakken.

Tidligerer frigivet IDS Rule
Jeg har tidligerer frigivet en IDS rule, denne var dog ret svag og ikke aktiv som default da den krævede man skulle ændre i snort.conf før end at den virkede.

IDS Rule frigivet
Denne lader til at virke hver gang og kræver ingen ændringer i snort.conf. Så ønsker man at finde dem der benytter en TOR Browser, så er der her en mulighed.

SHODAN IDS rules opdateret

 9 December 2017  - Blog Post # 665

SHODAN en velkendt scanner.
Jeg har flere gange nævnt at det bestemt ikke er hensigtsmæssingt at få sit udstyr scannet af SHODAN. Nu lader det til at SANS også har fået samme holdning, hvilket jeg syntes også var på tide men rigtig godt.



SANS daglig identificering af SHODAN
SANS har nu frigivet en URL hvorfra det er muligt at hente dagens høst af SHODAN scanners.
https://isc.sans.edu/api/threatlist/shodan/

Dette virker direkte til IP tabels, hvilket er super fedt.
https://isc.sans.edu/forums/diary/Using+Our+API+To+Adjust+iptables+Rules/23113/

IDS Rules
Har opdateret IDS rules til dette. Bemærk at såfremt man ser disse trigger, bør man tilpasse sine firewalls således at trafikken bliver stoppet. Yderligere har jeg lavet en
liste med de IP adresser man bør blokke.

 

Gamarue / Alias Andromeda takedown

5 December 2017  - Blog Post # 664

Gamarue også kendt som Andromeda takedown af FBI, Europol, Microsoft, Shadow Server mm
Tager hatten af for dem når de kan lave denne type takedown. Syntes det er fedt når denne form for samarbejde sker. Der burde ske meget mere af det.

Har selvfølgelig kigget på om man kunne lave lidt IDS rules der kan identificere dette botnet, der er kendt for mere end 80 malware familier. Det bedste er at se om der er trafik fra ens netværk til nogle af sinkhole IP adresser som der benyttes til at sinkhole dette "forholdsvis" store botnet.

Der findes lidt man kan kigge efter, som er helt sikkert at se efter. Bestemt 1 IP adresse peger på Microsoft også den del der er kendt for microsoftinternetsafety. Der findes dog flere man kan benytte men har kun frigivet denne ene som burde være nok. Det handler også kun om ca 1200+ domæner.

Læs mere her:
Microsoft
https://blogs.technet.microsoft.com/mmpc/2017/12/04/microsoft-teams-up-with-law-enforcement-and-other-partners-to-disrupt-gamarue-andromeda/

Europol
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/andromeda-botnet-dismantled-in-international-cyber-operation

Shadow Server
http://blog.shadowserver.org/2017/12/04/avalanche-year-two-this-time-with-andromeda/

IDS Rule frigivet
IDS rule er frigivet under Gamarue alias Andromeda BotNet. Bemærk at jeg ikke har kunnet finde andre IDS rules der peger på dette.

 

Session replay

30 November 2017  - Blog Post # 663

Det er næsten lige som godt som at have en Trojan RAT installeret.
Netop dette advarede jeg om på linkdin for en del dage siden. Der er dog nu blevet publiceret en liste med en del danske domæner. Jeg kan kun anbefale at man blokker alle domæner på listen indstil de har fjernet disse scripts. Eller at man benytter ting som no-script osv. 

Kan kun sige der er meget ufint og så kan man ikke forstå, at folket benytter add blockers og no-script osv.
Det her bidrager ikke til fordel for web-site ejerne.

Derudover kan man blokke disse domæner (Listen opdateret 02-12-2017)
clicktale[.]net
decibelinsight[.]net
fullstory[.]com
hotjar[.]com
inspectlet[.]com
logrocket[.]com
luckyorange[.]com
mouseflow[.]com
quantummetric[.]com
salemove[.]com
sessioncam[.]com
smartlook[.]com
userreplay[.]net
yandex[.]ru




Læs mere fra kilden her:
https://freedom-to-tinker.com/2017/11/15/no-boundaries-exfiltration-of-personal-data-by-session-replay-scripts/


Version2
https://www.version2.dk/artikel/315-danske-hjemmesider-filmer-hvordan-du-bruger-dem-totalovervaagning-1083285

Dk-Domæne liste
Hent listen her med danske domæner

Den fulde liste fra kilden
https://webtransparency.cs.princeton.edu/no_boundaries/data/sr_site_list.csv.zip

Eller herfra
Networkforensic.dk

 

Kandidat fra Alternativet defaced - Opdatering

29 November 2017  - Blog Post # 662

Alternativet liste T.
Skal venligst gøre opmærksom på en lille forvirring ang Alternativet og web defacement. Det er fra
Alternativet liste T. Det Alternativet som de fleste kender ligger under liste Å med Uffe Elbæk i spidsen. Men hvor kommer navnet så fra til Alternativet liste Å kommer det mon fra Odsherred ?. Men Alternativet litse Å vil ikke kendes ved Alternativet liste T. Så meget kan jeg da konstaterer. Beklager forvirringen Alternativet.

Men bare rolig...min IDS rule er heldigvis ligeglad med om det er Alternativet eller andre der er blevet ramt af 7sign. Men jeg ville da anbefale
Zitcom at benytte den.

Alternativet liste T

 

OilRig Deploys “ALMA Communicator” – DNS Tunneling Trojan 

27 November 2017  - Blog Post # 661

DNS Tunneling Trojan er armatør argtig
Unit42 har
publiceret en fin analyse af det de mener er forbundet med APT-Oilrig. Det er et ret teknisk stykke malware, men måden DNS tunnelen sender data på er begrænset til 4 Bytes pr. request . Dette giver rig mulighed for at finde den på en DNS server. Mange DNS servers i dag har en begrænsning på hvor mange DNS opslag det er tilladt at foretage pr minut.  Problemt er dog at finde denne type DNS opslag såfremt det eksempelvis er en travl DNS server.

Bemærk at der i forhold til beskrivelsen og hvad de viser er uoverenstemmeler i længder på unique identfer.

IDS Rule frigivet
IDS rule på domænet frigivet, selvom jeg stadig ikke er tilhænger af IDS rules på DNS opslag. Det giver simpelthen for mange falske positiver man så efterfølgende skal sidde og validerer. Har man prøvet det ! Ved man at man ikke gidder det særligt længe. Jeg har derfor lavet en IDS rule der ser generisk på udforminingen af DNS opslaget op til de første 16 bytes.  Jeg har ikke fået falske positver ved replay af mere end 100GB trafik. Men man ved aldrig hvordan det ser ud andre steder, så måske den vil kræve tilpasning.

 

Kandidat fra Alternativet defaced

26 November 2017  - Blog Post # 660

Website defacements er ikke nyt, langt fra.
Jeg ser fra tid til anden at lokale politikkerer opretter egne web-sites. Dette kan have en negativ effekt for både partiet de opstiller for, men også dem selv. Såfremt jeg var et politisk parti ville jeg nok anbefale de lokale politikkerne om at de kunne få spalte plads under partietes eget hoved web-site. Dette kunne være med til at tilsikre et mere ensartet parti, men forhåbentligt også et mere sikkerheds mæssigt overvåget website.

Det kan have uheldige konsekvenser såremt en politikker driver eget web-site og måske ikke helt har styr på sikkerheden. Der findes mange angrebs senarier hvorved en politikker ville kunne blive angrebet, helt ned på hans egen pc i bedste "
Watering hole attack" stil. Det gælder både for web-site og eks. mail servers. Man behøver vel bare at tænke på Hillary Clinton. Hun ville nok give sin højre arm for at det ikke var sket for hende.





Gruppen 7sign
Denne gruppen har været aktiv siden november 2014. For at undgå detection benytter de javascript encoding der ikke bliver opdaget at særligt meget udstyr derude. Det er dog rimelig simpelt at decode.



IDS Rule frigivet
Da jeg allerede har en generisk rule der ser efter typiske defaced web-sites, så er dette en tilføjelse da 7sign benytter en lidt anden måde at deface på. Dog har jeg også frigivet rules således at et hosting provider ville få glæde af disse IDS rules.

 

Netflix Phishing

23 November 2017  - Blog Post # 659


Der er Netflix phishing i omløb
Tror ikke impact er særlig stor da domænet allerede er blokket af
Google Safebrowsing.
Bemærk at dette phishing site benytte et gratis certifikat fra
Lets Encrypt. Dette certifikat er validt fra 22-11-2017.

Anbefaling
Blok for følgene domæne authorize-eu[.]com og kig efter de hosts der har tilgået et web-site med følgende certifikat:
cert_serial=0315FFC1F9492F8AEA0F9A4CA7BA22174611



Søg på domænet og få alle IP der har tilgåeet phishing sitet. Ud fra trafik kan det ikke afgøres om brugeren har indtastet bruger navn eller password. Kontakt brugerne.
webcmd.netflixsupport.billingupdate.authlogin.authorize-eu.com groupby:srcip

IDS Rule frigivet
IDS rule kigger kun efter de sites hvor der bliver tilgået over HTTP

 

Retteelse til blogpost af 12 November

23 November 2017  - Blog Post # 658

Fik en henvendelse om en manglende IDS rule
Det lader til jeg fik skrevet artiklen omkring RDP på unormale porte, men aldrig fik publicret denne IDS rule. Det er den så nu - Beklager det gik sikkert lidt for hurtigt.

Den er publiceret med sid:5022601

 

Regioners omgang med administrative rettigehder

17 November 2017  - Blog Post # 657

27.000 medarbejdere med admin rettigheder og passwords der ikke har været udskiftet i 9 år

Denne kritik er i høj grad på sin plads. Kan kun være enig med
Peter Kruse, Rigsrevisionen og CFCS i denne sag. Dog er der dog flere ting i denne sag som lige falder mig på sinde. "Flere angreb på Region Syddanmark som kan have haft konsekvenser for patientbehandlingen" Hvad dækker det over ?


Når der har været angreb på Region Syddanmark. Så står der faktisk her, at vi ikke ved hvad der skete fordi der ikke er tilstrækkelig opsat logning !!!!! Så ingen kan sige hvad der evt er mistet eller hvem det er gået ud over ? Gad hvide om de overhovedet kunne sige om der har været kørt en "
dcprome" på en af deres servers ?
 
 

Der er flere
Denne gang er det gået ud over de 3 regioner. Men jeg ser mange der stadig benytter admin rettigheder, som har manglende logning osv osv. I virkeligheden har de sikkert bare gjort som de plejer.

De argumenter jeg næsten hører hver gang er virkelig ikke så gode. Eks. jamen vi har en applikation der ikke virker ellers... For mig at se er risikoen ved ikke "bare" at slå en applikation ihjel simpelthen så høj og mange forstår ikke denne høje risiko, da den jo ikke kan måles sådan relativt nemt. Eks det vil koste 300k at få den ændret/udviklet, men hvad er det sammenlignet med at man kan miste hele sin forretning til millioner. Jo ved godt at nogle applikationer kan have stor indvirkning, men har endnu ikke set et at disse problemer der ikke kunne løses forholdsvis simpelt.

Et andet argument jeg også hører er at Vi venter til vi kommer over på Windows 10. Og ja ja da. Men infrastrukturen der ligger under, kan så blive hacket til højre og venstre imellemtiden og du ville ikke vide det. Det er jo så den infrastruktur du vil bygge din Windows 10 på ?

Hører ikke om nogen der siger vi bygger et nyt domæne fra bunden af, hvor det ikke er legasy junk der følger med. Mange køre stadig på arvet systemer tilbage fra NT4.0 tiden hvor opgraderinger bare har fundet sted løbende. Her vil fjernelse af admin rettigheder sikert kun have en begrænset effekt, for ingen kan eks sige om der har været udstet en "
golden ticket". Så der er i virkeligheden flere ting at tage højde for end "bare" admin rettigheder i sig selv.

Til dem med admin rettigheder over det hele
Byg et nyt domæne med tilhørende infrastruktur over det hele. Ingen migreringer af brugere osv. Et gammelt råd lyder (Man kan ikke bygge sikkerhed på noget der ikke var sikkert til at begynde med)

Højeste prioritet
Den højeste prioritet for en virksomhed i dag burde være at få fjernet/begrænset alle admin rettigheder fra brugerne. I virkeligheden er dette ikke svært. Dårlige admins gør det bare tit svært for dem selv sammen med manglende fokus fra forretningen / virksomheden der tit ikke forstår probelematikken i det.

Til alle de professionelle derude
Har for et par måneder siden var jeg på kursus hos SANS, hvor
Rob Lee meget højt sagde til alle de professionelle Cyber Threat Hunters. Såfremt i er ved at få job i en virksomhed hvor brugerne har admin rettigheder, så find en anden virksomhed arbejd for. Fordi virksomheden kan ikke beskyttes og i vil få arbejde til i dør at stress. Det er meget meget sandt.

Hvad med Unix / Linux systemer
Det er sikkert som ammen i kirken at de mange steder har de samme problemer.

Paradokset
Paradokset i det her, er at historien vil gentage sig selv. Hvis vi kunne gå 10 år frem og se tilbage på i dag så er der sket nye ting og det jeg skriver om i dag vil sikkert slet ikke være gældende om 10 år. Hvem siger ikke at Microsoft om 10 år sidder på alt hvad der hedder AD og så har vi sikkert et AD der dækker for hele verden. (Bare et gæt)

Men en ting ved jeg. Om 10 år begår vi de samme fejl de ser bare lidt anderledes ud :-)

 

Hacker bruger RDP på unormale porte

12 November 2017  - Blog Post # 656

Hacker adgang via RDP på random porte.

Info

Har netop hjulpet en bekendt der har en lille virksomhed. Det visete sig at hackeren bare brugte ubenyttet regler, der ikke var fjernet i firewallen til at kunne forbinde sig via RDP udefra direkte via RDP til 2 forskellige systemer. RDP foregik til TCP PORT  21 og 25. Dette er jo normalt FTP og SMTP. RDP var ikke tilladt i firewallen udefra, dog var der en web-server på den ene af de ip adresser der manglede lidt patchning. 

Man kan skifte RDP porten meget simpelt via et REG hack i Windows eller via Powershell. Selv brugt han dog normalt VNC til admin af sine Windows servers. Det var også rimelig nemt for mig at finde ud af at forbindelser blev skabt til systemer på SMTP porten, der bestemt ikke var SMTP trafik.

RDP forbindelse


Anbefaling
Som altid pacth systemer. Fjern gamle firewall regler der ikke benyttes. Brug IDS systemer. Luk alle unødvendige porte på systemer såfremt de ikke benyttes osv osv.... Man kan så sige at såfremt RDP var blevet benyttet istedet for vnc, ville han måske have opdaget lidt tidligere, at han ikke kunne forbinde sig til RDP på sine systemer da porten jo var lavet om på systemet. Selvom systemer står i en DMZ brug lokale host firewalls på alle systemer.

RDP på unormale porte
Denne metodik med at ligge RDP til eks port 3390,3391,3392 osv er der desværre nogen der benytter. På den maåde kan man forbinde sige til forskellige systemer, såfremt man kun har 1 public ip adresse. Her vil jeg klart anbefale at man benytter Ipsec eller anden VPN løsning istedet for. Aldrig åben RDP direkte på Internettet fra ANY. Der er simpelthen for meget scanning efter disse på Internettet i dag.

IDS Rule frigivet
Jeg har på baggrund af dette, lavet en IDS Policy Rule der kigger efter RDP forbindelser på porte der normalt ikke benyttes til RDP.

Necurs Botnet

22 Oktober 2017  - Blog Post # 655

IDS ruels til Necurs Botnet

Info

I forbindelse med at
Necurs Botnet misbruger sårbarheden i DDE. Så benytter den i sin udbredelse af Locky Ransomware nogel ret forfejlet forsøg på at skjule sig, når den henter sin payload med en krypteret exe fil ned. Det gør at den ret unik at genkende i trafikken.

POST
Det er mere end sjældent jeg ser nogen henter en fil med et POST request. Typisk benyttes GET

Windows-Update-Agent
Siden hvornår har en Windows update agent peget på andet end windowsupdate.com.

Malware download via POST fra et domæne der ikke er relateret til Microsoft.


Valid request imod windowsupdate.com fra en ikke inficeret pc.

IDS Rule frigivet
Har selvfølgelilg frigivet en IDS rule der kigger efter POST imod domæner med en Microsoft User-Agent som ikke er relateret til Microsoft / windowsupdate.com

 

Dynamic Data Exchange (DDE) protocol

21 Oktober 2017  - Blog Post # 654

0-day exploit i MS-Office

Info
Sensepost har frigivet information om hvad nogen kalder for et exploit 9 Okt 2017, det vil jeg nok ikke kalde det, men nok mere en udnyttelse af features i MS Office der leder til ren command execution.

Ondsindet kode i omløb
Lidt nu er der blevet opfanget kode der installerer bla. Locky Ransomware, DNSMessenger mm. Dette sker bla via Necurs Botnet som kontrollere mere end 6 millioner pc'er verden over. Der er
ikke ummidelbar god genkeldelse af denne type angreb. Kun 15 ud af 60 AV producenter fanger det.

Test
Jeg har
frigivet en test man selv kan prøve med følgende kode indlejret: -> Password: NETC123
{DDEAUTO c:\\windows\\system32\\cmd.exe "/k calc.exe" }

Anbefaling
Jeg ved ikke om Microsoft lige er på trapperne med en fix til dette problem, men lige nu virker det i Word og Excell. Jeg kan klart anbefale at man slår "
Update automatic links at open" fra i både word og excell. Kan også gøres som herunder via et reg hack. Command execution kan spottes såfremt man benytter sysmon, her kan man se at office har været startet med et Command line argument.

Ref til reg filer
https://gist.github.com/wdormann/732bb88d9b5dd5a66c9f1e1498f31a1b

 

Office 365 Phishing

13 Oktober 2017  - Blog Post # 653

Phishing med overraskende stor succes

Lidt lærer penge til alle der benytter Office 365
Har netop været på et kursus hos SANS i Prag. Her var der en der fortalte os hvor stor susses Phishing imod virksomheder der benytter sin af Office 365 egentelig har

Vi har på det seneste set en del angreb imod virksomheder der benytter sig af Office 365. Det foregår som almindelige phishing angreb. Brugerne hopper så i fælden og giver sit password til hackerne bag phishing sitet. Nu kommer så det der overrasker.....

Hackeren logger så på udefra til Office 365. Her kan han have adgang indtil at det opdages at brugeren er blevet udsat for Phishing. Typsik vil virsomheden så lave et password reset på den pågældende bruger der er blevet udsat for phishing. Her skulle man så tro at man var "home safe" Men nej... Hackeren har adgang indtil at den validerings token udløber som virksomhedens har udstet via egen AD controller op imod Office 365. Typisk er det fra 1 til 7 dage. Som virksomhed skal man tilsikre at alle udstete tokens bliver resat og ikke kun brugerens password.

Bemærk at mange også har bla, sharepoint sites, onedrive, kontakter, mails mm liggende på Office 365. Her er det vigtigt at alle ADFS logs bliver gennemgået for x-fil af data fra disse. MEGET VIGTIGT...Yderligere skal man tjekke brugerens konti da hackeren typisk opretter forward rules direkte fra brugerens slettet mails. herfra begyder hele cirkuset til CEO-Fraud.

Anbefaling
Såfremt man benytter sig af løsninger som office 365 eller tilsvarende. Så er det et yderst vigtigt at man benytter sig af two factor authentication. Dette skal også gælde for mobil telefoner og mobil telefon kan ikke bruges som en second factor, såfremt der også ligger mails på den.

Det er næsten det eneste der tilsikre at virksomheden ikke mister alle sine data, ved simple angreb som det her. Derudover siker two factor authentication også imod så meget andet.

IDS Rule frigivet
Har selvfølgelilg frigivet en IDS rule der kigger efter Office 365 Phishing web-sites.

 

Mobilepay

 29 September 2017  - Blog Post # 652

Det er altså en ommer.

Adresse beskyttelse.

Såfremt man eks er ejer af domæner og ønsker at ens private information forbliver annonym, kræver det at man får adresser beskyttelse via CPR-registret. Efter at Mobilepay så er blevet overtaget så kræver de åbenbart en eller anden form for ny validering. Men jeg tænker at validering jo kan ske via NemID. Men...nej nej her er hvad der åbenbart kræves af Mobilepay. Dertil kan jeg tilføje en ting.......GLEM DET. Ingen skal scanne deres mest hellige dokumenter og sende disse via en telefon. Jeg kan tænke på 1000 ting der kan gå glat med den fremgangsmetode !



 

CCleaner APT Incident

 23 September 2017  - Blog Post # 651

CCleaner er også en del af ens supply chain.

Baggrund

18 September bleve det kendt at
CCleaner var blevet hacked med en payload med stærke relationer til APT-17. Hele metodikken i dette attack er bestemt avanceret og meget klart en APT aktør.

Jeg tror at mange overser dette attack der bestemt i mine øjne overgår både WannaCRY og NOT_Nyeta der ramte Mærsk. Dog er skaden pt. til at overse for mange, men jeg er ret overbevist om at har man haft den skadelige version installeret i sin virksomhed så har man mistet data i det format at APT-17 nu kender ens infrastruktur med sikkerheds produkter mm. da den har foretaget en del data indsamling. I den forstand er man nu blevet en nemmere mål at angribe fremover fra APT-17. Alene i USA er 540 .gov domæner blevet indsamlet, hvilket kan have katastrofale bivirkninger. Tror mere og mere på at metodikken omkring "Change the battlefield" er noget man skal begynde at kigge mere på fremover.





Kendte domæner
De kendte domæner der er frigivet har også været rediregeret til U.S. Army Intelligence Center på Fort Huachuca. Dette var dagen efter det blev frigivet at CCleaner var hacked. Dette sker ikke uden grund. Vil man kigge efter de frigivet domæner, skal man se tilbage fra denne dato 15 August 2017 frem til 12 September 2017.

ab6d54340c1a[.]com
aba9a949bc1d[.]com
ab2da3d400c20[.]com
ab3520430c23[.]com
ab1c403220c27[.]com
ab1abad1d0c2a[.]com
ab8cee60c2d[.]com
ab1145b758c30[.]com
ab890e964c34[.]com
ab3d685a0c37[.]com
ab70a139cc3a[.]com


Supply chain

Supply chain er ikke kun hardware, det er bestemt også software. Tillader man alle sine brugere at installerer hvad som helst så kan man få problemer igen som dette fremover. Al software der snakker hjem til en opdaterings funktion er i princippet i spil for Supply chains. Alene antallet er virksomheder der kan været ramt af denne Supply chain, overgår med længder det vi så imod Mærks hvor
M.E.DOC var dem der blev ramt. Man vil ikke som virksomhed kunne gennemskue det, såfremt man tillader alle brugere at installere hvad som helst. Så tiderne hvor brugeren kan dette, bør klart så for fald. For mig at se er det ret indlysende...hvad vil man ? Miste sin virksomhed eller fjerne denne mulighed for brugeren !!! Dette bør være en del af "Change the battlefield".


IDS Ruels

De frigivet IDS ruels her ser på om der er bla. benyttes den backdoored version af CCleaner. Yderlilgere har jeg fremstillet en generisk rule der kigger på den DGA der benyttes i forbindelse med CCleaner på basis af havd jeg har kunne se i de frigivet domæner. Hvor mange falsk positiver den kan give ved jeg pt ikke. Til sidst en policy rule der ser efter alle  5.x versioner af CCleaner. Denne type software bør ikke høre hjemme i en virksomhed, da den også kan fjerne forensic spor fra PC'er.

Benytter man
Security Onion så er en undersøgelse efter Host med den inficeret version overstået på sekunder.

Se efter User Agents via Elsa i Security Onion



Alternativer.
Benyt SRP rules til at blokke for CCleaner. Man behøver ikke at lave 64Bit SRP ruels. Jeg har testet denne på både 32 og 64 BIT så denne variabel er fin %PROGRAMFILES%. Der kan også hentes
Yara ruels fra internettet der kan benyttes til at scanne sine hosts med. Tjek også om man har trafik til IP 55[.]255[.}44[.}169 på følgende dato 2017-09-19.

Man kan også begynde at lede efter certifikatet med følgende oplysninger

Thumbprint
F4BDA9EFA31EF4A8FA3B6BB0BE13862D7B8ED9B0
Serial Number
4B48B27C8224FE37B17A6A2ED7A81C9F
CN = Piriform Ltd
O = Piriform Ltd
L = London
S = London
C = GB

 

Windows Hardening med SRP

 16 September 2017  - Blog Post # 650

Bekæmp Ransomware med Windows Software Restriction Policy.

Baggrund

I forbindelse med at jeg efterhånden har frigivet mange SRP Rules "Software Restriction Policys", til Windows i relateret til kendte malware kampanger, hvor de seneste har været til bla. WannaCry og ikke mindst NOT_Nyeta som ramte Mærsk. Så ville jeg her se hvor mange rules der skulle til, før jeg kunne tage top 10 af de mest normale trusler som rammer mange virksomheder herunder ransomware. Dette forløb udviklede sig til, at til at jeg nu har gennemgået den kilde jeg benytter, som foretager analyser af malware kampanger der er i omløb. Nu begynder der at vise sig et billede af, at jeg med et meget lille antal SRP rules rent faktisk kan fjerne alle ransomware kampanger på en Windows maskine. Det er også selvom en maskine køre med administrative rettigheder på alle brugere eller om brugeren er logget ind som administrator.


Test af Rules
Den ene SRP rules har været kørt på godt 11.000 hosts siden midt 2016. Før det var der enkelte tilfælde af ransomware med krypteret pc'er til følge. Med simple SRP rules har der ikke siden midt 2016 været rapporteret tilfælde af ransomware frem til i dag. Så jeg tror selv på de virker i et godt omfang. I den samme periode har jeg dog set forsøg på inficering, men uden at malware har kunnet finde et "foot hold" på den makine den har forsøgt at inficerer. Så ingen krypteret maskiner siden midt 2016. (7-9-13).


Malware Familier

Rigtig mange malware familier benytter sig altid af de samme filplaceringer hvorfra en given fil skal køre, dette gælder især for alle Ransomware familier der findes i dag. Det er sjældent eller som i næsten sker aldrig, at taktikken udskiftes fra dem der udsender alle disse malware familier. Det betyder jo at man kan lave en killswitch med SRP rules, der knækker måden hvorpå en eks stykke ransomware gerne ville kunne inficerer en maskine. Det gør det jo faktisk ret simpelt at knække hele familier. Dækker de her rules alt. NEJ langt fra. Stright hacks, Targeted attacks osv osv..kan man stadig ikke fange med ligenetop det her da de skifter placeringer. Men de dækker bredt og mange nye familier af ransomware benytter samme metodikker. I virkeligheden kan dem der laver malware benytte sig af teknikker der ville kunne bypasse SRP rules på flere områder, men faktum er at de ikke gør det. Netop dette skal man udnytte. Det kræver heller ikke meget at følge med i de nye familier, der findes rigeligt af analyser af malware derude eller man kan lave disse analyser selv som jeg ofte selv foretrækker at gøre.


Nogle af de testet ransomware familier

Locky Ransomware, Globeimposter Ransomware, Gryphon Ransomware, BTCWare Ransomware, Nemucodaes Ransomware, JAFF Ransomware, Cerber Ransomware, Cryptomix Ransomware, SPORA Ransomware, Revenge Ransomware, MISIl Ransomware, Matric Ransomware, Matrix Ransomware
mm. Det er også dem der er blevet spottet mest derude igennem 2017. Senest har LOCKY udsendt mere end 23 millioner spam mails med Locky ransomware.


SRP i et SOC Team

Software Restriction Policys er overset af rigtig mange som en metode der kan være med til at hardne Windows miljøer. I virkeligheden kunne jeg finde mange andre metodikker der ikke omhandler blacklistning men whitelistning, som jeg hellere ville benytte. Men denne simple teknik med SRP rules vil jeg klart anbefale at sysadmins gør sig bekendt med, da den kan være med til at forhindre mange former for spredning af malware i forbindelse med mange typer incidents. SRP rules kan bestemt også være med til at forhindre et igangværende angreb. Det er nemt hurtigt og alle Windows pc'er kan bruge det. Så et SOC team bør allerede være godt indarbejdet i dette.


Downsides / Forudsætninger
Der nogel downsides ved bruges at disse og nogle forudsætninger. For det bedste resultat bør brugerene ikke køre med admin rettigheder på systemerne, det giver næsten sig selv. Gør de ikke det er man nød til at enforce policy på "all users"  Det vil stadig virker med med en større mulighed for falske positiver. Kører de derimod kun med user rettigheder, så bliver antallet af falske positiver forholdsvis lille og man kan diskluterer om man i virkelighed blokker for meget, mange admins ville nok mene at dette ikke er tilfældet. Det er et afvejnings spørgsmål den enkelete må stille sig selv.


Frigivet SRP Rules
Det er desværere kun lykkedes mig at finde meget begrænset materiale om hvordan man bør opsætte SRP bedst muligt, så arbejdet omkring test, analyser osv har selvfølgelig fyldt en del i starten da jeg gik igang, men jeg håber det kan være med til at belyse muligheden med at være i stand til at kunne oprette killswitches selv og dermed være istand til hurtigt at kunne beskytte egen infrastruktur mod igangvære trusler. Det er i denne forbindelse også lykkedes mig at fjerne hele 60+ familer/kampanger med simple SRP rules. Disse rules kan jeg dog ikke frigive, da mange stadig er i test, men de lader til at have en god indvirkning hver gang en ny kampange bliver sendt afsted, så er de allerede dækket og jeg behøver ikke være så afhængig af om et AV produkt nu lige er opdateret.





Frigivet SRP Rules
De 2 rules der fanger mest har jeg frigivet her. Det er 2 af ialt 6 rules, men er dem der fanger mest.De virker og er testet på Windows 7 - 8 og 10.

%LOCALAPPDATA%\Temp\*.exe
%APPDATA%\*.exe

Opret "New Path Rule" Sæt inforcement til at dække "All users except local administrators" og "All software files". Jeg kan efterfølgende anbefale at man holder øje med Microsoft Event ID 866. Det fortæller hver gang at en SRP rule har blokket noget den skulle / ikke skulle. Dette er perfekt såfremt man opsamler disse logs i et SIEM system, eller kan kan indsamle på anden vis.

 

TCP Hardening

20 August 2017  - Blog Post # 649

Syn Attack Detected og manglende Event ID's.

Slow TCP attacks

I forbindelse med mit arbejde ser jeg mange former for forskellige DDOS angreb imod kunder. Her hjælper vi med at fjerne disse angreb ved at benytte noget meget avanceret udstyr, der bestemt ikke er billigt, men ofte  nødvendigt. Nogle af de angreb vi ser i dag er bla.
Slowloris attacks og HTTP Referer Attack også kaldet slow attacks.Rigtig mange er sårbare overfor disse angrebs typer fordi de bla. benytter ældre systemer så som Windows 2000 til 2003.Dog er det ofte ikke hosting virksomhedens skyld "direkte" men ham der eks vil hoste og lave admin på sit eget system og som ikke kan/vil opgradere til seneste version af OS og som ikke lige får lavet den nødvendige sikkerhed.
 
I forbindelse med ældre systemer kan jeg anbefale at man benytter sig af TCP hardening på sine servers. På Windows servers kan jeg anbefale at man benytter sig af
Microsoft's vejledning Denne kan bestemt hjælpe imod disse angrebs typer på ældre systemer. Dette kan også styres fra et AD. En fin video på youtube viser hvordan det opættes. Jeg har sågar lavet en reg fil man kan benytte og kræver kun en genstart ef systemet.

Fra Windows 2008 og op
Fra Windows 2008 og op er hele TCP stakken omskrevet af Microsoft og der er indført "
default" TCP hardnening. Jeg har ikke kunnet finden nogen form for Event ID man kunne kigge efter eller sende til et SIEM system i forbindelse med at denne "default" hardening bliver aktiv. Dog er det muligt at opsætte en netsh trace. Bagefter kan man benytte Microsoft Message Analyzer. Det store problem ved det, er at den så skal køre før end et angreb opstår.

Command:
start:
netsh trace start capture=yes provider=Microsoft-Windows-TCPIP level=0x05 tracefile=TCPIP.etl
Stop:
netsh trace stop
 
Man kan så begynde at lede som vist på billedet herunder.


ISA server Event ID
Jeg har dog funet et
artikkel der beskriver hvilke event id's man kan kigge efter fra en ISA server.



Såfremt nogen kender nogle Evnt ID's man kan kigge efter på Windows 2008 servers og op når SynAttackDetected bliver aktiv, vil jeg meget gerne høre om det. Eller hvordan man overhovedet kan aktivere logning på dette.

 

University Of Michigan

9 August 2017  - Blog Post # 648

Konstante scanninger fra University of Michigan.

Skal der laves scannings projekter der scanner internettet, bør der være information på samme måde som University Of Michigan har præsenteret deres. Dette giver folk en valgmulighed og de kan med det samme lave et OPT-OUT. Loven burde være indrettet så det som min. bliver præsenteret som her. Det kunne læne sig op af den SPAM lov vi har i dag. Her skal man give folk en mulighed for OPT-OUT, såfremt man ikke længere ønsker marketings mails fra en bestemt afsender. Dog overholder mange stadig ikke dette, men det er ikke det samme problem som det var for 10 år siden, men det giver mulighed for sanktioner.




Tjek Selv
Ved at tjekke dette link fra en IP adresse der scanner får man faktisk en meget fin forklaring og ikke mindst en mulighed for OPT-OUT
http://researchscan431.eecs.umich.edu/

 

Stretchoid

 2 August 2017  - Blog Post # 647

Stretchoid er endnu en bunke af servers der scanner din infrastruktur konstant

Domains by proxy
Faldt over en bunke af IP adresser der scanner konstant og gemmer deres domæne bag
Domains By Proxy.
Lært fra tidligerer, så snart dette er tilfældet at nogen prøver at gemme sig bag denne type service så er det typisk fordi det bliver benyttet til lyssky formål. Antallet af ip adresser som benyttes er væsenteligt højere end det som benyttes af eks. SHODAN.


IP adresser
De benytter sig af IP adresser tildelt fra DigitalOcean og kommer typisk fra et rimeligt stort IP range 45.55.0.0/16. Disse indeholder også valide systemer, så man skal skal ikke bare blokke hele ip rangen. Den bedste måde at identificere dem på er ved at slå PTR recorden op og kigge efter
domænet i PTR recorden stretchoid[.]com.

Identificert IP adresser der kan blokkes i firewalls mm.

De IP adresser som jeg har identificeret kan downloades herfra i en
zip fil som indeholder en txt fil med de 152 IP adresser jeg pt. har kunnet finde på dem. Vil man være rigtig hård i sine blokeringer kan nedstående IP ranges blokkes, men man vil komme til at blokke for legale domæner.

45.55.0.0/24
45.55.1.0/24
45.
55.2.0/24
45.55.3.0/24
45.55.4.0/24
45.55.5.0/24
45.55.6.0/24
45.55.7.0/24
45.55.9.0/24
45.55.13.0/24
45.55.14.0/24
45.55.15.0/24
45.55.16.0/24
45.55.17.0/24
45.55.18.0/24
45.55.19.0/24
45.55.20.0/24
45.55.21.0/24
45.55.22.0/24


OPT-OUT
Bliver lidt harm når man skal lave en OPT-OUT og ikke en OPT-IP. Kunne efterhånden godt bruge lovgivning imod denne form for service, da der efterhånden findes alt for mange af dem.




IDS Rules
Jeg har oprette IDS rules der kan finde de 152 IP adresser.
 

 

Fancy Bear - APT 28

 24 Juli 2017  - Blog Post # 646

Microsoft går efter Fancy Bear - APT 28

Fancy Bear
Fancy Bear eller APT 28 er en russisk relateret hacker gruppe som efterhånden menes at stå bag mange forskellige hacks rundt om i verden.

Lister med domæner
I forbindelse med den Court order som er frigivet er der også frigivet en stor bunke domæner hvor den ene er på 78 domæner og en anden liste er på intet mindre end 35.842 domæner.

Anbefaling
Jeg vil anbefale at man som min kigger efter domæner fra den lille liste på 78 domæner i egen infrastruktur. Dette skal gøres helt tilbage fra omkring august 2016 og frem. Ellers kan man holde øje med forbindelser til IP 40.112.210.240. Enhver form for forbindelser til denne IP skal man betragte som en mulig inficeret host og en mulig fuld komprimitering af ens infrastruktur.

Lister
Begge lister kan hentes herfra - Domains.zip

SNORT
Jeg har frigivet en IDS rule der ser efter forbindelser til sinkholet.

 

SHODAN Scanning IP's

 24 Juli 2017  - Blog Post # 642

SHODAN har fået nye ip adresser de scanner fra

SHODAN
Shodan er efterhånden en velkendt scanner der konstant står og scanner Internettet efter åbne porte og servises. Disse havner i deres databaser og bliver metadata indexceret. Hackers og security researchers kan herefter hente data som nu ligger hos SHODAN og benytte disse. SHODAN har for et stykke tid siden tilføjet nye ip adresser de benytter til at scanne fra.

Problem stilling
Når man bliver scannet kan det eks. være ens web-server. Denne behøver ikke at fejle noget, men hvis en hacker ligger inde med en sårbarhede til netop din type web-server som ellers er fuldt patchet, så kan du meget sansynligt være bladt de første der bliver hacket. Derfor er det en god ide at blokke alle de ip adresser som SHODAN benytter til at scanne fra.

SHODAN


Vær ikke for nysgerrig før end du har tilføjet blokerings regler til din firewall
Er du nysgerirg og bare lige vil tjekke om dine ip adresser ligger i databasen, så husk at såfremt du ikke gør, så vil SHODAN nu gå igang med at scanne den/de ipadresser du lige har søgt på. Tillykke du vil så ligge der fremover.

Den eneste måde hvorpå man kan herefter kan gøre disse data ubrulige er ved at blokke IP adresserne som SHODAN benytter til at scanne fra. Derved kan man over tid, gøre de data de ligger inde med ubrulige. Det kan godt tage lang tid.

Lister
Jeg har her samlet en liste med alle de IP adresser der pt er kendte og som er set flere steder scanne virksomheders infrastruktur. Download

SNORT
Jeg har desuden opdateret de frigivet SNORT IDS Rules
 

DNSMessenger

16 Juni 2017  - Blog Post # 641

DNS covert channels via DNS TXT queryes

Talos
Talos har
publiceret information omkring DNSMessenger som benytter sig af DNS TXT til brug for covert channels. Til lige netop dette har jeg publiceret en SNORT IDS rule, den var faktisk rimelig simpel at fremstille, ud fra et simpelt billede.


DNSMessenger DNX TXT response
Bemærk at det er rigeligt at tjekke for $e+=` i DNS svaret i TXT feltet, da der faktisk ikke findes meget andet end DNSMessenger malwaren, der benytter dette i et DNS TXT felt. Plus tegnet skal med se billede fra Talos.

DNS TXT blokeringer
NXFilter er en fin lillle DNS / Sinkhole løsning, hvor man bla. kan oprette egne lister af domæner man ønsker stoppet. Yderligere kan man blokke for DNS Covert channelse. Dette sker ved at klienter / servers ikke får mulighed for at lave DNS opslag imod DNS TXT feltet.  Aktiverer man dette og benytter mail servers skal man jo sørge for at mail serveren via en policy får adgang til dette i NXFilter, da DNS TXT feltet er meget brugt til bla SPF opslag  som nødvendige for mail systemer.

Specielt klienter har ikke brug for DNS TXT feltet. Dette er dog kun næsten rigtigt, da bla. Apple benytter DNS TXT til bla. push beskeder. Har man eks Iphone's kørende på sit netværk,  så vil man opleve denne form for overdrevet "misbrug" af DNS TXT feltet sker meget hyppigt fra Appels side.  Blokker man dette uden videre vil der eks ikke være muligt at opdaterer IOS.

Malware og hacker tools
Malware og forskellige former for hacker tools, kan benytte sig af netop DNS TXT feltet som en covert channel. Det giver derfor god mening at blokke adgangen til DNS TXT feltet fra klient miljøer og telefoner, dog skal man være klar over at DNS TXT feltet ikke er det eneste DNS misbrug der kan finde sted.

IDS Rule
Jeg har derfor frigivet en IDS rule der finder hver gang at der benyttes DNS TXT opslag. Der er taget højde for 2 vigtige ting.  Mail systemer er undtaget, derfor skal snort.conf have indtastet ip adresser på mail systemer og der er taget højde for Apples misbrug af DNS TXT opslag.  IDS Alerts viser meget fint hvad der står i DNS TXT feltet og det er typisk værd at undersøge disse Alerts
 

Security Onion

14 Juni 2017  - Blog Post # 640

Cheat Sheet til Security Onion fra Chris Sanders

Anvenligt Cheat Sheet
Er selv en der benytter denne type Cheat Sheets. Har efterhånden en del samlet i et ringbind jeg både har på mit kontor og i min daglige arbejds taske som jeg slæber med rundt. Jeg finder dem praktisk anvendelige.

Det kan hentes fra
Chris Sanders Hjemmeside.
Cheat Sheet - Security Onion
 

Dropdata fra Botnets

01 Juni 2017  - Blog Post # 639

Kan det være rigtigt at en privat virksomhed ligger inde med dropdata fra andre virksomheder ?

Hvad er dropdata
Dropdata er typisk data der kommer fra en stykke malware der stjæler data fra en pc og sender dette data til et såkaldt dropsite. Her samler en hacker al det data som er stjålet. Det kan være fra private pc'er og pc'er tilhørende virksomheder i Danmark. Data kan være alt hvad en hacker nu ønsker at stjæle, men typisk er dette ting som brugernavne og passwords, log-in oplysninger til VPN forbindelser, samt opsætninger mm. Det kan være dokumenter eller password containers fra eks. Keepass med tilhørende keystrokelogs der giver passwordet til denne keepass-fil. Det kan være adgange til alt hvad en pc nu engang kan indeholde der havner på et dropsite.

Adgang til dropdata
Data bliver for det meste, som en krypteret blop sendt til et dropsite, derfor kræver dettet at der foretages malware reversing af malware for af finde en svaghed eller krypterings nøgler, således at data på dropsitet kan læses. En sjælden gang bliver data ikke beskyttet på denne måde og uploades til et givet dropsite i klar tekst. Det er dog nok mere sjældent efterhånden at det sker. Typisk vil den hacker det stjæler data gerne selv have sine data. Det fleste gange kan der skaffes adgang til et dropsite ved at man hacker et web-site hvor data nu engang er sendt hen.

Data Brokers
I Danmark har vi en virksomhed der har som speciale at hente disse data tilbage fra de forskellige botnets. Det betyder jo at de vil komme til at ligge inde med personlige data om dig og mig fra virksomheder i Danmark og fra virksomheder i udlandet. Da man ikke lige kan vide hvilke data man nu engang får fat i, så er det alt som et givet botnet nu ligger inde med, man nu lige får adgang til. Disse data kan så købes tilbage via denne virksomhed, der har dette som speciale. Det betyder jo så at de først og fremmest, er det man kalder for data brokers. De lever at at sælge vores data til andre uanset hvem, bare der betales for dem. Mange gange er der typisk fokus på stjålet bank oplysninger men ikke udelukkende. Gæt hvem der gerne vil have disse oplysninger.

 De store spørgsmål
- Må en privat aktør først og fremmest skaffe sig adgang til disse data uanset hvordan det sker ?

- Er det moralsk rigtigt at sælge den form for data tilbage til en der i forevejen ejer disse ?

- Må en anden privat virksomhed købe disse data af en anden ? Er hæleren ikke lige så god som stjæleren ?

- Må en privat aktør der skaffer sig adgang til disse data, ligge inde med bruger navne og password der tilhøre andre ? Hvorfor skal politi og myndigheder ikke underrettes ?

- Må en privat aktør overhovet skaffe sig adgang og er dette ikke en opgave for vores myndigheder i Danmark ?
- Hvorfor skal der ikke en dommerkendelse til denne form for indhentning ?

- Må vores myndigheder overhovedet bede en privat aktør om af skaffe sig adgang til denne form for data, bare fordi de ikke selv kan eller har recourser nok til dette ?

- Såfremt vores myndigheder allerede har kendskab til at dette sker, hvorfor har de så ikke allerede bedt om at der sker en lovændring på dette område ?

- Hvad er datasikrings krav til hvordan denne form for data skal sikres og opbevares ? For vi har ingen lov der omhandler dette.
 
- Er det i de hele taget ikke bare hammer ulovligt at drive denne form for forretning i Danmark ?

- Jeg håber da efterhånden at vores myndigheder begynder at åbne deres øjne og ikke bare vender det blinde til hele tiden !!!

I Danmark har vi kun 1 virksomhed der laver denne form for forretning. De kalder det for cyber crime intelligence. 

Ransomware WannaCry

13 Maj 2017  - Blog Post # 638

Kært barn har mange navne og hvor er der mange der kloger sig lige nu i medierne.

Mange kommer med helt forkert anbefalinger og mange aner ikke hvad de snakker om. Det er mere vildledning end noget der kan bruges til noget. Det er ren marketing. Vi har mere end hvad der skal til at beskytte os imod dette i Danmark og er bestemt ikke enig med John Foley her og mange af de andre der kloger sig lige nu. Det kræver ikke et magisk værktøj her, men opsætning af det man allerede har.


Patch
Patch dine klienter og servers med
ms17-010 derved forhindre du automatisk spredning i dit miljø via TCP port 445 og 139 Bemærk at den er flyttet til en Rollup opdatering fordi det er lang tid siden den er frigivet. EternalBlue exploiter netop SMB. Bruger du ikke firewall på klienter og servers så lever du i 90'erne med dit miljø. Men du har travlt med at få patchet lige nu selvom disse blev frigivet i 14 Marts 2017. Som chefen fra DKCERT sagde "blir du ramt er du selv skyld i det" Helt enig med ham her. Netop EternalBlue har været brugt af NSA til at angribe bank verden. Man kan sågar hente patches til Windows XP.

IDS
ET-PRO har frigivet SIGS til dette for lang tid siden
sid:2024208 til 2024219

Mail
Man kan lukke for modtagelse af PDF eller forsinke disse 24 timer så AV kan følge med. Bruger man den type AV der er bagud, er det tid til at udskifte det.
Benyt Graylistning på dit mail system. Dette forhindre typisk udsendelse af denne type SPAM da SPAM senderen ikke vender tilbage og forsøger gensendelse. Dog vil man have et hul der hedder, at tillader man bruges af ekstern webmail i virksomheden så kan man også blive ramt denne vej.

Microsoft Office
Tillad ikke at brugerne kan køre macros i office dokumenter, kan løses med en GPO.

PDF
Brug noget andet end Adobe PDF. Brug noget der ikke kan køre scripts eller anden form for embedded indhold. SumatraPDF er et godt bud på dette.

TOR trafik i dit netværk
Generalt tillad ikke TOR trafik i dit netværk. Man skal benytte tor via web, da betaling skal ske via .onion sites. så blok for .onion TLD domænet.

Firewalls på alle klienter og servers
Brug firewalls på alle klienter og servers. Slå file and printer sharing fra der hvor du ikke har brug for det. Brug et HIPS system på klienter så som F-Secure Client Security benytter du og Premium får man patchning med af alle klienter og servers det giver et nemt overblik over patchning og man får patchet al sin software ikke kun Microsoft patches. Fjern også default shares på klienter og servers og tillad kun det nødvendigste at få adgang til SMB generalt.  Tillad slet ikke SMB via internettet, hverken ud eller ind.

Sinkhole
Domæne er allerede sinkholet. Men har man trafik  til IP 217.182.172.139 eller 79.137.66.14 imod dette domæne skal man nok vågne lidt op
www[.]iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea[.]com Yderligere findes der en række af domæner og IP der også kan blokkes for. (ikke frigivet offenteligt...desværre)

Links
http://thehackernews.com/2017/05/wannacry-ransomware-windows.html

http://blog.talosintelligence.com/2017/05/wannacry.html

 

Blacknurse Attack vs Siemens Ruggedcom RS900

08 Maj 2017  - Blog Post # 637

Siemens Ruggedcom RS900 nu også på listen over systemer der er sårbare overfor blacknurse attacks.
 
Denne switch type benyttes oftest i kritisk infrastruktur både herhjemme og i store dele af norden

2 Ting
Det er kritisk at den allerede "dør" ved en 62% CPU belastning. Siemens syntes ikke det er kritisk, da den jo lige som alle andre svarer igen når et attack stopper. Men hvem bestemmer så ? Er det ikke udelukkende angriberen ?
 
 Anbefalet læsning
 I forbindelse med Blacknurse kom
Craig Dods via Junipers forum med en meget fin beskrivelse af problematikken i dette attack og hvorfor dette rent faktisk af nogen producenter ikke bliver fikset. Men det er typisk ikke det de fortæller. Jeg vil formode at det er samme problematik her og forventer at de rent faktisk ikke kan fikse problemet grundet hardware design fejl.
 
 Få mere information på blacknurse.dk
 
 Download den originale rapport herfra
 http://soc.tdc.dk/blacknurse/blacknurse.pdf

Lan-Turtle

08 Maj 2017  - Blog Post # 636

Hacking Device Lan-Turtle IDS Rules til default installationer https://lanturtle.com/

Der er ingen tvivl om at det er en sjov lille pen-test hacking device. Men man skal være vågen såfremt denne skal benyttes i en pen-test. Da den bla indeholder en DHCP server og oprettet en lokalt lan imod det udstyr man stikker denne device i så kan der være flere uforudsete hindringer der gør at denne ikke kommer til at virke. Dette kan være sikret LANs med certifikater, udstyr med automatisk profiler på firewalls, USB device driver hindringer osv osv. Dette var bare nogel af de hindringer jeg selv oplevede da jeg kiggede på denne device. Derudover findes der flere IDS rules end dem jeg har lavet der trigger som en vild såfremt denne benyttes.

Moduler
 Der er ingen tvivl om at denne kan tilpasses således at den passer imod en given pen-test. Der findes mange sjove moduler man bare kan hente ned til den. Men her skal man være forsigtig. Denne tilpasning kan ikke foregå under en pen-test, alt skal være på plads inden den benyttes, ellers vil man hurtigt kunne afsløre at den sidder på ens netværk

DHCP Server genkendelse.
 Alle de Lan-Turtles jeg har undersøgt som er 4 forskellige, købt af forskellige personer på forskellige tidspunkter fra forskellige web-shops benytter alle MAC adresser med 00:13:37 som første 6 bytes (Vendor) Kigger man på en DHCP server så er det typisk at alle maskiner identificere sig selv overfor en DHCP server med navn vendor osv. Undtagen en Lan-Turtle. Den skriver ikke noget til DHCP serveren. Her kunne man godt tænke sig at den kunne spoofe rigtige navne osv. Så den er for nem at finde i en DHCP server efter min mening.

Default NTP
 
Alle Lan-Turtles jeg har set, er opsat med default NTP server, der synkes der HVER gang den starter op. Dette er imod bestemte NTP server som er nemme af finde især hvis man har styr på NTP i eget LAN. Skal den benyttes skal man huske at skifte eller helt fjerne NTP opslag. Men NTP er nødvendig såfremt man skal have korrekte time stamps med i sine logs, forbindelser osv osv. Men hvem bruger openwrt i et Microsoft miljø ?

IDS RULES
Vær opmærksom at har man andet udstyr der benytter NTP som benytter samme NTP server som en Lan-Turtle skal man nok slå NTP rules fra som er lavet her.

Lan-Turtle - sid:5023451 - sid:5023500

 

Blogposts

Alt hvad jeg har skrevet om igennem 2017